Abu Dhabin Suomi-koulussa oppilaan kieli-, vuorovaikutus- ja tekstitaitojen oppiminen tapahtuu kielenkäyttötilanteissa sekä monipuolisessa työskentelyssä suomen kielen ja kirjallisuuden avulla. Opetuksen tavoitteena on kehittää ja vahvistaa oppilaan monilukutaitoa kuuntelemalla, puhumalla, lukemalla ja kirjoittamalla.
Oppilaiden henkilökohtaiset kielitaidon tavoitteet vaihtelevat kielenkäyttötarpeiden ja lähtötason mukaan. Opetuksessa pyritään luomaan yhteisiä, ikäkauden ja kielitaidon mukaisia tavoitteita, jotta oppilaan yksilöllinen oppimaan oppiminen kehittyisi. Näitä tukevat erilaiset oppimisympäristöt ja oppilaan koti.

Abu Dhabin Suomi-koulun kaikille ikäryhmille yhteisiä teemoja ovat:
Koti ja perhe / oma historia / Suomen historia
Terveys ja hyvinvointi / ruoka ja ruokailu / pukeutuminen
Ihminen / tunteita ja katsomuksia
Ammatit, koulu, harrastukset ja kulttuuri
Ympäristö ja luonto / eläimet, kasvit ja sienet / sää ja vuodenajat
Maapallo ja avaruus
Ikä- ja kielitaitotasojen mukaiset suomen kielen opetuksen tavoitteet ja keskeiset sisällöt
3 – 5 -vuotiaat (Siilit)
Opetuksessa keskeistä on uteliaisuuden ja kiinnostuksen herättäminen suomen kieltä ja sillä toimimista kohtaan. Kuuntelemista ja puhumista harjoitellaan monipuolisesti eri tilanteissa satujen, tarinoiden, leikin, lorujen ja laulujen avulla. Lasten kanssa harjoitellaan asioiden ja esineiden nimeämistä sekä erilaisten yksinkertaisten puhuttujen viestien kuuntelemista ja tuottamista. Lukemaan oppimisen valmiuksia aletaan hiljalleen kehittää ääneen luetun lastenkirjallisuuden kautta sekä tutustumalla aakkosiin ja äänne-kirjain-vastaavuuteen leikkien. Lapsille luetaan heidän kielitaitotasolleen sopivaa suomenkielistä lastenkirjallisuutta ja tarinoista keskustellaan yhdessä.
Oppilasta tuetaan:
- laulamaan, loruttelemaan ja leikkimään
- kasvattamaan suomen kielen ilmaisuvarantoaan
- ilmaisemaan perustarpeitaan ja toimimaan vuorovaikutuksessa aikuisten ja ikätovereiden kanssa.
6 – 8 -vuotiaat (Joutsenet)
Oppilaiden kanssa leikitellään mahdollisimman monipuolisesti kielellä ja kehitetään heidän kielitaitoaan juttelemalla arkisista asioista ja eri teemoista, sanottamalla erilaisia tunteita, tilanteita ja kuvia, tekemällä tehtäviä ja lukemalla. Oppilaiden monikielisyyttä tuetaan ja kielitietoisuutta lisätään tarkastelemalla suomea ja ympäristössä puhuttavaa kieltä.
Oppilaiden suomen kielen sana- ja ilmaisuvarantoa kasvatetaan tietoisesti ja systemaattisesti ja heitä rohkaistaan käyttämään vähäistäkin suomen kielen taitoaan eri tilanteissa mahdollisuuksien mukaan. Heidän kanssaan harjoitellaan keskeisiä puheviestinnän strategioita, kuten keskustelun aloittamista, ylläpitämistä ja päättämistä.
Oppilasta tuetaan:
- osallistumaan itselleen tuttua aihetta käsittelevään keskusteluun vastavuoroisesti kertoen ja kuunnellen
- oppimaan ryhmässä ja erilaisissa vuorovaikutustilanteissa toimimista
- tarkentamaan suomen kielen ääntämistä ja kirjoittamista.
9 – 13 -vuotiaat (Porot)
Opetuksen tavoitteena on motivoida oppilaita jatkamaan suomen kielen oppimistaan. Oppilaiden kanssa havainnoidaan monipuolisesti suomen kieltä eri yhteyksissä ja samalla tuetaan heidän kielitietoisuuttaan ja monikielisyyttään. Oppilaita kannustetaan syventämään ja kehittämään kielitaitoaan kielen eri osa-alueilla sekä rohkaistaan heitä käyttämään vähäistäkin suomen kielen taitoaan eri tilanteissa. Oppilaiden suomen kielen sana- ja ilmaisuvarantoa kasvatetaan tietoisesti ja systemaattisesti. Erityisesti kiinnitetään huomiota eri oppiaineiden sanaston kehittämiseen.
Oppilasta tuetaan:
- ilmaisemaan itseään monipuolisissa vuorovaikutustilanteissa ja osallistumaan keskusteluun itselleen tutuista aihepiireistä
- lukemaan ja kirjoittamaan itselleen tarpeellisia tekstejä sekä itsenäisesti että ryhmässä
- laajentamaan ja sujuvoittamaan suomen kielen monilukutaitoa lukemalla ja tuottamalla suomen kieltä eri viestintävälineitä hyödyntäen.
Oppimisen arviointi ja todistukset
Suomi-koulussa oppilaan edistymistä arvioidaan opettajien antaman suullisen palautteen ja oppilaan itsearvioinnin avulla. Painopiste on oppimista edistävässä ja kannustavassa arvioinnissa. Arvioinnin avulla tarjotaan tietoa edistymisestä ja osaamisesta sekä oppilaalle että tarvittaessa hänen vanhemmilleen tai muille huoltajilleen. Arviointi tukee suomen kielen oppimista ja kielitaidon edelleen kehittämistä sekä auttaa oppilasta rakentamaan myönteistä kieliminää. Positiivinen käsitys itsestä kielenoppijana ja -osaajana kannustaa, ohjaa ja motivoi kehittämään suomen kielen taitoa.
Keskeisiä piirteitä opettajien ohjaavassa palautteessa ja arvioinnissa ovat:
- rohkaisevan ja kannustavan ilmapiirin luominen
- oppilaiden osallisuuden edistäminen ja vuorovaikutteisten toimintatapojen hyödyntäminen
- oppilaan tukeminen oman oppimisprosessinsa ymmärtämisessä.
Arvioinnin tarkoituksena on seurata oppilaan edistymistä oppimisprosessin aikana. Arvioinnista saatua tietoa hyödynnetään opetuksessa ja muussa toiminnan suunnittelussa. Oppilaita ohjataan havainnoimaan omaa ja yhteistä työskentelyä ja antamaan rakentavaa palautetta toisilleen ja opettajille. Tämä luo edellytyksiä oppilaiden itsearvioinnin ja vertaisarvioinnin taitojen kehittymiselle sekä auttaa oppilasta asettamaan itselleen uusia oppimistavoitteita. Yhteistyö kotien kanssa on osa hyvää arviointikulttuuria. Vanhempien tai muiden huoltajien kanssa keskustellaan koulutyön tavoitteista ja koulun arviointikäytänteistä. Opettajan, oppilaan ja huoltajan yhteiset keskustelut edistävät keskinäistä luottamusta ja välittävät tietoa oppilaan tilanteesta.
Oppilaille jaetaan lukuvuoden päättyessä osallistumistodistus.